Opinió: REDUCES, l’economia circular en sis regions europees

Article d’opinió publicat a Levante EMV el 19/02/2020.

El sistema d’economia lineal es basa en l’obtenció de matèries primeres primàries provinents de recursos naturals, com el cas dels àrids de pedreres en la construcció i, al final de la vida útil del producte, l’eliminació dels residus en abocadors, com el cas dels RCD. En el model circular, en canvi, la matèria primera és secundària -prové del reciclatge dels residus- i, conseqüentment, estos no s’eliminen, sinó que es valoritzen. El canvi de model és urgent per reduir la petjada ecològica i un repte per a la Unió Europea contemplat en les Directives i documents estratègics. Una de tantes conseqüències és el projecte REDUCES ( acrònim de «Repensar el Desenvolupament Sostenible a les Regions Europees mitjançant l’Economia Circular» ) en el qual participa la Vicepresidència Segona de la GV junt a l’Institut Valencià de l’Edificació (IVE) amb la implicació personal de la Directora General d’Innovació Ecològica a la Construcció, Nuria Matarredona.

Es tracta d’un projecte per promoure la cooperació i el desenvolupament de models sostenibles d’economia circular en Finlàndia, Romania, Bulgària, Gran Bretanya, Holanda i Espanya, concretament Utrecht, Maramures, sud-est finlandès, Bulgària, Manchester i Comunitat Valenciana. El principal objectiu és l’intercanvi d’experiències positives i coneixements entre les regions amb diferent nivell de desenvolupament per què en cadascuna de les regions s’implementen les bones pràctiques de les altres, però també es pretén crear les eines per a avaluar tots els possibles impactes ambientals que tinguen estes noves pràctiques i que deuen ser també analitzats.

L’Economia Circular ha esdevingut un nou camp en la innovació empresarial contribuint amb els models de negoci a reduir els residus i reduir l’impacte ambiental amb una clara aposta empresarial per la sostenibilitat.

L’associació Construir la Sostenibilitat nascuda a la Safor té la sort de poder contribuir modestament en els grups de treball que tenen lloc a la nostra regió. La nostra iniciativa no és altra que el foment, precisament, de l’economia circular a la construcció. La valorització dels enderrocs amb la separació prèvia en l’obra i el transport a planta per a convertir-los en àrids reciclats aptes per a diversos usos. El model d’ordenança de gestió de residus, el document d’ajuda que prompte publicarem; les xarrades articles i reunions amb tècnics i representants polític i les gestions per aconseguir algun projecte interessant o, almenys, implicat en la sostenibilitat i l’economia circular ens avalen per poder aportar la nostra experiència. Ara podrem exposar les experiències d’alguns municipis i empreses no sols de la Safor com a exemples d’una d’estes set regions europees del projecte REDUCES, al mateix temps que seguirem reclamant els canvis normatius o millores tècniques a totes les institucions que calga. Seguirem picant fort i aportant sempre el nostre granet d’arena en este repte tant bonic de construir la sostenibilitat amb l’economia circular.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Post relacionats