DEMANEN A LES CORTS FOMENTAR L’ ÚS D’ÀRIDS RECICLATS I MÉS CONTROL DELS RESIDUS DE CONSTRUCCIÓ.


Una entitat que treballa per la implantació de l’economia circular en la construcció, Construir la Sostenibilitat, va posar veu al sector de la valorització de RCD a les Corts.

L’entitat Construir la Sostenibilitat ha estat convidada a participar en el procediment de parTomàs Ferrandis a les Corts ( Construir la Sostenibilitat )ticipació ciutadana de la Llei de residus, transició ecològica i economia circular de la CV. Esta associació, nascuda a La Safor al 2020, i que agrupa a professionals de despatxos tècnics, professors universitaris i empresaris, ha promogut en diversos ajuntaments l’assumpció de criteris ambientals per a la contractació pública, les millores en la gestió de residus d’obres públiques i l’ús de materials reciclats.

Experiències com la de l’ús de morter amb arena reciclada en l’edifici de la Mancomunitat de la Safor a Gandia, o de formigó amb grava reciclada en camins rurals de Potries, són exemples recents de les seues gestions.

Al 2020, l’entitat va participar, convidada per l’IVE ( Institut Valencià de l’Edificació ), al Projecte Europeu REDUCES, on van exposar un model d’empresa basat en l’economia circular. L’objectiu final és normalitzar l’ús dels àrids reciclats, augmentar la separació in situ i reduir, així, les tones destinades a abocadors.

Ara, esta entitat ha pogut exposar a tots els grups parlamentaris de les Corts les preocupacions dels empresaris i professionals que han invertit i apostat per l’economia circular en la construcció.

El portaveu de l’associació, Tomàs Ferrandis, va reclamar la necessitat d’una major implicació de totes les administracions en l’ús dels àrids reciclats. «És una vergonya que estiguem fent carrils bici i tapant canonades d’aigua amb arena i grava de pedreres mentre a les plantes de valorització s’acumule material de qualitat». Ferrandis va reclamar un Decret autonòmic per a la regulació i control dels RCD que contemple, entre d’altres requisits, un model d’ordenança municipal com el que l’associació ha proposat.

Els diputats dels diferents Grups Parlamentaris integrants de la la Comissió es van interessar per saber més sobre la problemàtica del sector. David Calvo, diputat pel PSPV-PSOE va preguntar sobre l’avanç en els ajuntaments de la inclusió de criteris ambientals en la contractació, criteris que contemplen l’ús d’àrids reciclats. Des de Compromís, Graciela Ferrer, va demanar a l’associació que aportaren informació sobre els usos que estan donant-se als àrids reciclats. Des de Podem, Beatriz Gascó, es va interessar sobre les mesures caldria per controlar el abocaments il·legals. La diputada del PP, Elisa Díaz, va mostrar interès en saber quina era la situació de les plantes de valorització mentre que la resta de grups formularen preguntes referents a la qualitat dels materials.

El portaveu de l’associació va respondre totes les qüestions deixant clar que tècnicament no hi ha cap problema en incrementar l’ús de reciclats. El que cal, segons Construir la Sostenibilitat, és un major control sobre la gestió de RCD -sobretot en el transport- i més responsabilitat per part dels governants. Ferrandis va aprofitar per demanar als grups parlamentaris que s’esforcen en buscar el consens i donar solucions a la situació actual.


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *