Construir la Sostenibilitat participa en el projecte Europeu «REDUCES»


Construir la Sostenibilitat participa en el projecte Europeu «REDUCES» on participen la UPV, l’Institut Valencià de l’Edificació i la Vicepresidència segona i de la Generalitat Valenciana per avançar en l’economia circular a la construcció.

Construir la Sostenibilitat ha començat a participar en les reunions organitzades per l’IVE ( Institut Valencià de l’Edificació ) en el marc del programa europeu projecte REDUCES (REthinking Sustainable Development in European Regions by Using Circular Economy Business ModelS). El projecte té com a objectiu la modificació de la política regional per facilitar a les empreses l’adaptació a models de negoci mediambientalment sostenibles basats l’economia circular.

En la primera reunió de treball, presidida per la Directora General d’Innovació Ecològica, Nuria Matarredona Desantes, es va presentar el projecte al mateix temps que es van tractar temes com el Pla Habitat 2030, el Projecte DRIVE 0 que aporta solucions de renovació circular per als habitatges com són la reutilització i reciclatge de materials, l’ús d’altres respectuosos amb el medi ambient o d’enginyeria biològica. També es tractaren futures modificacions de normatives tècniques relacionades amb la construcció i una de les reivindicacions de Construir la Sostenibilitat: els criteris ambientals en les licitacions d’obra pública, raó per la qual per la qual van felicitar a la Directora General.

Els representants de l’associació van exposar la feina desenvolupada a la Safor per aconseguir canviar la percepció dels àrids reciclats i conscienciar de la necessitat de valoritzar els RCD en comptes d’eliminar-los en abocadors; els resultats de la moció comprometent-se a l’ús d’àrids reciclats i també van exposar la situació de les plantes de valorització que, tot i les dificultat per treure el seu producte al mercat, han donat un pas avant amb el certificat CE. Els representant de l’associació van demanar a l’IVE que s’avance en el catàleg i base de dades de l’IVE per incloure tots els preus dels productes reciclats i la conveniència de treballar colze a colze amb el municipalisme per a que siga l’administració local la que done exemple. En l’exposició sobre els RCD ( Residus de la Construcció i Demolició ) van ser molt clars. Els objectius marcats al Reial Decret de l’any 2008 no s’han complit: l’abocador de RCD continua sent els destí preferent en comptes de la planta de valorització. La raó és la falta de control sobre el tractament previ que exigeix el decret de residus, la necessitat d’un major control dels agents autoritzats per als transport i revisar el cànon que han de pagar els abocadors.

A les properes reunions es treballarà més en l’estudi dels models de negoci d’economia circular i des de Construir la Sostenibilitat es documentaran algun exemple de pràctiques exemplars en obres públiques municipals . A les reunions assisteixen empreses pioneres en temes relacionats amb economia circular a la construcció, la FVMP i representants de projectes d‘ecobarris.


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *