Piles, Llocnou i Xeresa aproven per unanimitat promoure els àrids reciclats.

Ja son cinc els municipis de la Safor-Valldigna que han acordat per unanimitat promoure els àrids reciclats en les seues obres municipals.

Ahir tres municipis més de la comarca de la Safor es van sumar al compromís d’introduir els àrids reciclats en les obres municipals, contribuint així a reduir l’impacte ambiental de les extraccions de pedreres.

La moció proposada per la plataforma Construir la sostenibilitat va ser presentada per l’alcalde de Piles, l’independent David Morant, l’alcaldessa de Xeresa de Compromís Anabel Peiró i l’alcalde socialista de Llocnou de Sant Jeroni en el plenari ordinari del mes d’octubre dels respectius municipis.

A Piles els quatres grups de l’Ajuntament, Independents per Piles, PSOE, Compromís, PP i el regidor no adscrit van votar a favor de la moció. A Xeresa, tots els regidors de Compromís i els del PP també van votar a favor. A Llocnou els tat els representants del PSOE del govern com el del PP i el de Compromís votaren favorablement.

La moció obliga a eliminar traves absurdes als àrids reciclats en els projectes aprovats pels Ajuntaments com per exemple les exigències d’usar saorres naturals provinents de pedrera per reomplir rases i rebliments que solen aparèixer encara en moltes memòries tècniques. Al mateix temps, la moció demana que s’introduisca com a criteri ambiental en els plecs d’adjudicació la utilització d’àrids provinents de la valorització dels residus de la construcció i demolició.

Tal com s’insisteix des de la Plataforma, es tracta de mesures contemplades al Pla de Residus de la CV i el RD 105/ 2008 d’ 1 de febrer sobre residus de la construcció i demolició. De moment, Benifairó, Bellreguard, Piles, Llocnou i Xeresa han assumit el compromís per unanimitat de tots els grups polítics. I es preveu que en els propers plenaris se sumen més municipis