Daimús i la Font se sumen al foment dels àrids reciclats.

Javier Planes ( PP ) i Pablo Puig ( PSOE) presenten la moció de Construir la Sostenibilitat per valorar positivament l’ús d’àrids reciclats en les obres municipals.

Pablo Puig ( PSOE ) i Javier Planes ( PP )

Tal com va passar en les setmanes anteriors als plenaris de El Real de Gandia, Vilallonga, Palmera, Xeresa, Simat, Beniarjó, Almoines, Tavernes, Guardamar o Rafelcofer tots els grups municipals han votat a favor de la moció presentada per les respectives alcaldies per donar una espenta als àrids reciclats.

Es tracta de la primera moció que ha llançat la plataforma Construir la Sostenibilitat integrada per tècnics del món de l’arquitectura, economia circular, ambientalistes, professors universitaris i un exalcalde. Esta moció busca el compromís dels grups municipals per dur avant dos de les mesures contemplades al Programa de Prevenció del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana del 2014 que estableix de conformitat amb el Reial Decret 105/2008, d’1 de febrer, l’obligació de fomentar la prevenció i utilització de productes procedents de la  valorització de residus de construcció i demolició.

La primera mesura parla de la necessitat d’incloure criteris mediambientals en les contractacions com és la utilització d’àrids reciclats quan tècnicament siga possible. Una segona mesura és la inclusió directament al projecte tècnic d’estos materials en les obres de restauració, condicionament i rebliment o també en la construcció.

Més de la meitat dels municipis de la Safor ja han votat favorablement la moció. Des de la plataforma, s’està contactant amb la resta d’alcaldies i es preveu que en gener s’afigen altres i aconseguir la pràctica totalitat durant el primer trimestre.

El principal ús que se li dona als àrids reciclats és el de reomplir rases i anivellar terrenys. A banda de complir amb la normativa Estatal, es pot exigir o valorar que els material reciclat tinga el Certificat CE que garanteix la qualitat necessària per a estos usos.